Humanistic Organization for Peace and Ecology
Science for Society

15/4/11

ΜΑΥΡΗ ΕΠΕΤΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ


A bird covered with oil is rescued from the waters of Barataria Bay after the Deepwater oil spill

Σαν σήμερα πριν ένα χρόνο συνέβει η τρομερή οικολογική καταστροφή στον κόλπο του Μεξικού με την διαρροή πετρελαίου στην θάλασσα από τους αγωγούς της εταιρίας ΒΡ. Χθες πραγματοποιήθηκε η ετήσια συνάντηση των μετόχων του συμβουλίου της εταιρίας με το θέμα να παραμένει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Εξαγριωμένοι καλλιτέχνες, ακτιβιστές, κάτοικοι της περιοχής ακόμα και μέτοχοι κατηγορούν την εταιρία για συγκάλυψη της πραγματικότητας που ήρθε να συμπληρώσει την αρχική αμέλεια που έδειξε μη διορθώνοντας εξ αρχής τους προβληματικούς αγωγούς.

Παρόλα αυτά η εταιρία αρνείται  τους ισχυρισμούς προτάσσοντας τα δικά της επιχειρήματα. Σύμφωνα λοιπόν με την ΒΡ, η εταιρία έχει ξοδέψει περισσότερα από 90 εκατομμύρια δολάρια στους πρώτους τρεις μήνες της διαρροής κάτι που όπως υποστηρίζουν ποτέ δεν υπόθηκε δημόσια, ενώ μετά την επισκευή στις 15 Ιουλίου δεν υπήρξε ξανά περαιτέρω διαρροή. Ακόμα οι υπεύθυνοι της εταιρίας υποστηρίζουν πως για τον καθαρισμό της πετρελαιοκηλίδας που δημιουργήθηκε ξόδεψαν πάνω από 13 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ παράλληλα χρηματοδότησαν έρευνες για την διάσωση της άγριας ζωής και την επανάκαμψη των οικοσυστημάτων με πάνω από 280 εκατομμύρια δολάρια.


Ο αντίλογος ωστόσο στους ισχυρισμούς της εταιρίας ακούει στο όνομα  Antonia Juhasz που αποτελεί την συγγραφέα του βιβλίου Black tide, ένα από τα πρώτα βιβλία που προσπάθησαν να διερευνήσουν της αιτίες του καταστροφικού συμβάντος. Η Juhasz υποστηρίζει ότι πέρασε ένα χρόνο συζητώντας με κατοίκους και επιστήμονες και κάνοντας επισκέψεις σε βιομηχανίες και αυτά που ανακάλυψε την ξάφνιασαν. Κατηγορεί την ΒΡ ότι παρουσιάζει ψεύτικα στοιχεία κοροϊδεύοντας την κοινή γνώμη αλλά και της ρυθμιστικές αρχές με το να υποστηρίζει ότι δεν περίμενε την καταστροφή. Συνεχίζει λέγοντας πως ο καθαρισμός δεν έχει ολοκληρωθεί στην περιοχή με την εταιρία να αδιαφορεί πλέον, ενώ οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα τόσο υγείας όσο και βιοποριστικά καθώς πολλοί από αυτούς ήταν ψαράδες και τώρα αντιμετωπίζουν το φάσμα της ανεργίας.


 Τέλος η συγγραφέας υποστηρίζει πως οι έρευνες που πραγματοποιήθηκαν ήταν ελλιπείς και κανείς ακόμα δεν μπορεί να γνωρίζει το μέγεθός της καταστροφής σε αντίθεση με αυτά που ισχυρίζονται οι υπεύθυνοι της ΒΡ, ενώ κλείνοντας αφείνει και ένα αιχμηρό σχόλιο προς προβληματισμό ''πως είναι δυνατόν μια εταιρία που μέσα σε ένα χρόνο ξόδεψε τόσα πολλά δισεκατομμύρια δολάρια αντιμετωπίζοντας οικονομική και επικοινωνιακή κατάρρευση να κινείται για την αξιοποίηση νέων κοιτασμάτων στην περιοχή του Καναδά κάνοντας νέο επενδυτικό άνοιγμα, αλλά και πώς κατάφερε μετά από τα τραγικά λάθη στην περιοχή του κόλπου του Μεξικού που οδήγησαν στην τεράστια οικολογική καταστροφή να μπορεί να βγάζει άδεια για εξόρυξης νέων κοιτασμάτων...''    

του Γιώβου Γιάννη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου